In de nacht van 11 op 12 december 2006 zijn de analoge televisiezenders definitief uitgeschakeld. Na 55 jaar analoog uitzenden is een tijdperk afgesloten. Hier het verhaal en de foto's.

Na een periode van hard werken waarin een nationaal dekkend digitaal zenderpark is opgebouwd werd het tijd om afscheid te nemen van analoge ether televisie in Nederland. Met een vanuit het hoofdkantoor van KPN Broadcast Services gecoördineerde actie was de afschakeling van het analoge en het inschakelen van het digitale netwerk binnen een paar uur een feit.

Rond middernacht is begonnen met het uitschakelen van de steunzenders te Losser, Pietersberg, Slenaken en Noorbeek (locaties waar niet digitaal zal worden uitgezonden). Het eerste om te schakelen station is Eys. Ter plekke is de analoge zender uitgeschakeld waarna deze is afgekoppeld van de zendantenne. Na het aansluiten van de digitale zender op de antenne is deze in dienst genomen.

Eys_uit  Eys_afkoppeling

De analoge zender te Eys wordt uitgeschakeld en afgekoppeld

Gedurende deze werkzaamheden werden alle andere analoge installaties ook uitgeschakeld, hetzij op afstand vanuit Lopikerkapel of door een technicus ter plaatse. Gespannen worden de resultaten van de acties bijgehouden.

Lpk_remotecontrol  Lpk_overzichtplan

Het uitschakelen op afstand strak volgens planning

Na het afschakelen van alle analoge zenders is het groene sein gegeven voor het opschakelen van het digitale zendernetwerk. Het is niet mogelijk geweest om analoge en digitale zenders tegelijk ingeschakeld te hebben omdat de frequenties van beide netwerken elkaar overlappen.

Eys_aangekoppeld  Eys_digitaal

De digitale zender Eys is in de lucht

Nauwelijks een uur later zijn alle digitale zenders ingeschakeld en operationeel. De spanning wordt ontladen met een glas champagne.

Lpk_operatiegelukt

Op de toekomst !