In de avond van 27 oktober 2007 zijn de zenders van het korte golf zendstation te Flevoland voor de laatste keer te horen geweest.

Op de korte golf is Nederland met omroepuitzendingen al te horen geweest sinds 1928. Deze uitzendingen waren gericht op Nederlands-Indië en werden gepleegd met zendinstallaties te Huizen. Na de tweede wereldoorlog is in 1947 Radio Nederland Wereldomroep opgericht en werd er ook gebruik gemaakt van zendstation Kootwijk Radio. Vanaf 1956 komen de uitzendingen vanuit IJsselstein (Lopik Radio) en in 1985 is het zendstation bij Zeewolde in Flevoland in gebruik genomen.

In 2007 is het duidelijk geworden dat de enige gebruiker van het zendstation, Radio Nederland Wereldomroep, wil stoppen met uitzenden op de korte golf via station Flevoland.Hier het verslag van de laatste actieve dag van het korte golf zendstation Flevoland.

Flevo01-Station laatste dag

27 oktober 2007

Flevo02-Ingang steen 1985  Flevo03-Fld-gebouw  Flevo04-Mastenwoud

Aan het einde van de lange oprit vullen de zendmasten van het station steeds meer het zichtsveld. De masten zijn gegroepeerd rond het zendergebouw waarvan het grootste deel bestaat uit de zenderzaal waar vier 500 KW zenders en één 100 KW zender gemaakt door AEG-Telefunken te vinden zijn. De zendersignalen worden naar de juiste antenne geleidt via een imposante schakelmatrix. Het gehele station functioneerd automatisch en wordt met een computersysteem op afstand bediend.

Flevo05-Zenderzaal  Flevo06-Matrix

De laatste uitzendingen op zaterdagavond 27 oktober 2007 worden bijgewoond door een twintigtal belangstellenden en natuurlijk door de voltallige bemanning van het zendstation.

Flevo07-Station avond sluiting

Laaste uurtjes

De laaste twee uitzendingen zijn een Engelstalige en een Nederlandstalige uitzending van RNW. In beide uitzendingen wordt aandacht besteed aan station Flevoland.

Beluister hier een fragment uit de Engelstalige uitzending :

Beluister hier het einde van de laatste uitzending :

Nadat de laatste klanken van de Nederlandstalige uitzending zijn verstomd worden de zenders definitief uitgeschakeld en de automatische besturing gestopt.

Flevo08-Laatste minuten  Flevo09-Luisteren laatste uitzending

De laatste minuten

Flevo10-Laatste seconden  Flevo12-Besturing alles uit  Flevo11-Over en uit

Flevo13-Geen signalen meer

Geen indicaties meer op het monitorpaneel

Flevo14-Bedrading  Flevo15-Schakelapparatuur

Flevo16-Buisopstelling  Flevo17-Spoel  Flevo18-Diode stack

Nu het station Flevoland is uitgeschakeld zijn er in de wereld geen omroepsignalen op de korte golf vanuit Nederland meer te horen. Het verlies van een ongrijpbaar stukje Nederlands erfgoed.

Flevo19-Taart

Aanvulling : kijk hier voor een artikel over de ontmanteling...