Met de hulp van een imposante helicopter is de in onbruik geraakte antenne voor analoge televisie van de Gerbrandy toren nabij Lopik vervangen door een moderne antenne geschikt voor digitale televisie signalen.

Nadat in december 2006 de analoge televisie is afgeschakeld komt op donderdag 2 augustus 2007 het moment waarop de nu ongebruikte antenne moet worden verwijderd. De eigenlijke antenne van zo'n 18 meter lengte bevind zich in een kunstof rood-wit geblokte omhulling. Het bovenste compartiment is de zogenaamde 'Tilger box' waarin een geveerd gewicht is gemonteerd om ongewenste bewegingen van de mast te dempen. Op de box is een corona ring aangebracht om electrische ontladingen en statische electriciteit af te kunnen leiden. De volgende serie foto's geven een goed beeld van de oude antenne.

M01 Oud mast afstand  M02 Oud verweg onder  M03 Oud closeup  M04 Oude dichtbij onder

Dat het niet al te ruim is in de kunstof koker mag duidelijk zijn. Onderstaande foto's zijn genomen in december 2005 tijdens het plaatsen van het toplicht voor de grootste kerstboom. Goed is de antenne te zien en de ladder van hout om verstoring van het signaal te voorkomen. Na door het dakluik te zijn geklommen is het (nog niet gemonteerde) toplicht te zien.

M10 Oud antenne in koker  M11 Oud kleine ruimte

M12 Oud dakluik dicht  M13 Oud dakluik open  M14 Oud werk op top

Nadat in een eerder stadium de antenne uit de koker is verwijderd is op de bewuste donderdag in drie helicoptervluchten de oude koker verwijderd. Een Super Puma van een Zwitsers bedrijf is hiervoor ingezet.

M20 Heli  M21 Oud top verwijderd

M22 Sectie verwijderd  M23 Sectie aan grond  M24 Oude sectie

Omdat bovengenoemde operatie zeer vlot verloopt wordt besloten de nieuwe coax kabels en antenne dezelfde dag te plaatsen.

M30 Nieuw antenne  M31 Nieuw coaxkabels

M32 Inhangen coaxkabels  M33 Plaatsen antenne

Het aanzicht van de toren is hiermee definitief veranderd. Bovendien is de nieuwe antenne 9 meter korter dan de originele, de hoogte van de toren bedraagt voortaan 366 meter.

M34 Mast nieuw close  M35 Mast nieuw vol