Woensdag 6 november 2019 is het precies 100 jaar geleden dat Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda als eerste een vooraf aangekondigd radio omroep programma heeft uitgezonden vanuit de Beukstraat 8 te Den Haag. Deze in de krant aangekondigde 'Radio Soireé-Musicale' kan men beschouwen als de eerste omroep uitzending (met commerciële insteek) ter wereld. Hans produceerde met zijn bedrijf Nederlandsche Radio Industrie namelijk ook radio ontvangers en hoopte met zijn uitzendingen de afzet te vergroten.

ID IdzerdaDayVRZA

Om dit bijzondere moment in de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te halen heeft de Vereniging voor Radio Zend Amateurs VRZA op twee locaties in Den Haag activiteiten georganiseerd. In het Kurhaus was het een drukte van belang met deelname van diverse radio stations, live muziek, toespraken en een kleine tentoonstelling met ontvangstapparatuur uit vroeger tijden. Ook was er een zendamateur station van de VRZA actief om verbindingen te maken met andere zendamateurs in Nederland.

ID 191106 01    ID 191106 02

Op de tweede locatie van het evenment, het gebouw van de DIRA groep te Den Haag, was ook een zendamateur station actief voor wereldwijde verbindingen en had het Omroep Zender Museum een bescheiden tentoonstelling ingericht met diverse apparatuur, enkele zendbuizen en geschriften uit de Idzerda tijd.

ID 191106 03

ID 191106 04  ID 191106 05

Na een lange geslaagde Idzerda Day keerde idereen moe maar voldaan huiswaarts.