In de nacht van 31 augustus op 1 september 2015 is een belangrijk stuk Publieke Omroep historie definitief afgesloten. Enkele minuten na middernacht zijn de Middengolf zenders Flevoland 747 kHz en steunzender Hulsberg 1251 kHz uitgeschakeld. Met deze handeling verdwenen de AM uitzendingen van de Nederlandse Publieke Omroep definitief van de Middengolf. Alhoewel er al in de aether werd omgeroepen sinds 1918 kan men het Zendtijdbesluit van 1930 zien als de basis van het Publieke Omroep bestel zoals wij dit vandaag de dag in modernere vorm nog kennen. Diverse Publieke Omroep programma's zijn de afgelopen 85 jaar op Lange- en Middengolf te horen geweest. Het laatste Publieke Omroep programma in AM uitzendend op de Middengolf is Radio 5 Nostalgia geworden dat nu alleen nog via DAB+ te beluisteren is. Een aantal dagen voor uitschakeling zijn de inhoud van de programma's voor Middengolf en DAB+ losgekoppeld. Via de Middengolf was daarna alleen nog een zich herhalende aankondiging van het uitschakelen op 1 september te horen. Aan de uitschakeling zijn verder geen woorden vuil gemaakt. Enkele minuten voor middernacht ging de aankondiging over in het instrumentale muzieknummer 'Scarlett O'Hara' door 'Jet Harris & Tony Meehan'. Dit met een vette knipoog naar goede oude radio tijden, dit nummer is begin jaren zeventig namelijk veel gebruikt als jingle in diverse programma's uitgezonden door Radio Veronica. Betreffende programma's werden toen gepresenteerd door Klaas Vaak alias Tom Mulder. Midden jaren zeventig hoorden we deze jingle terug bij de TROS in programma's gepresenteerd door.... Tom Mulder. Nadat de laatste klanken van 'Scarlett O'Hara' verstomd waren werden na enkele minuten de zenders in Flevoland en Hulsberg uitgeschakeld.

Beluister hier de laatste minuten van Radio 5 Nostalgia via Flevoland 747 kHz en het uitschakelen van de zender. (Om het niet al te spannend te maken is de stilte tussen einde programma en het uitschakelen van de zender met één minuut en vijftien seconden ingekort) :

 

 

Via het zendstaton Flevoland wordt nu alleen nog het programma van Groot Nieuw Radio in AM op Middengolf 1008 kHz uitgezonden.

AM Fld-MG Mast  AM Fld-MG Zender

De antenne's en een detail van de 747 kHz zender te Flevoland het laatste gebruikt voor Radio 5 Nostalgia

AM Fld-MG Gebouw

Het zendergebouw in Flevoland

Hieronder enkele foto's van het niet zo bekende zendstation Hulsberg. Ook hier wordt nog uitgezonden op de Middengolf, Radio 538 is in het zuiden van het land te beluisteren in AM op 891 kHz. Overigens is de Middengolf antenne tevens drager van een aantal FM antenne's welke bovenin zijn gemonteerd. Het zendergebouw mag wel bijzonder genoemd worden daar dit een keurige villa betreft.

AM Hub Mast  AM Hub Zender

De gecombineerde AM antenne / FM mast en de nu uitgeschakelde zender

AM Hub Gebouw

Het zendergebouw Hulsberg met mooi uitzicht over het Limburgse heuvellandschap