Itzerda   100 jaar radio omroep

Op 6 november 1919 - nu 100 jaar geleden – heeft Hanso Idzerda in Nederland het eerste radio-omroepprogramma uitgezonden.
Naar aanleiding hiervan vindt er op 14 en 15 september 2019 een tentoonstelling plaats met de titel “Idzerda – 100 jaar radio-omroep”.

Op beide dagen is van 11.00 – 16.00 uur de geschiedenis van de radio te zien en te horen in Health Center Hoenderdaal, Hoendersteeg 7, 3972 NA Driebergen. De toegang is gratis.

Activiteiten:

- Informatie over het leven en werken van radiopionier en radiofabrikant Hanso Idzerda en een expositie van door hem vervaardigde toestellen en onderdelen en door hem daarbij gebruikte gereedschappen.
- Demonstratie van een nagebouwde Idzerda-radiozender met ontvangst in de expositieruimte (uitzending van oude grammofoonplaten en ‘live’ muziek).
- Presentatie van het boek “Hanso Idzerda – 100 jaar radio-omroep”.
Op 14 september is er van 10.00 – 14.00 uur tevens een radiobeurs (entree € 8) en op 15 september is er van 10.00 – 14.00 uur een reparatiedag (poging tot reparatie van oude radio’s en grammofoons tegen kostprijs van onderdelen).

Evenement onder auspiciën van de NVHR (Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio) en met medewerking van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.